Comparison of methods for detection of four common nosocomial pathogens on hospital textiles - Fijan Sabina; Turk Sonja Šostar; Rozman Urška (Sciendo, 2014)
Izhodišča: Čeprav so bolniki ali osebje najpogostejši vir bolnišnično pridobljenih okužb, ne smemo zanemariti vloge okolja, med katere sodijo bolnišnične tekstilije, ki lahko prispevajo k širitvi bolnišničnih okužb. Najpogostejši metodi vzorčenja mikroorganizmov na tekstilijah sta vzorčenje s kontaktnimi ploščami in z brisi, vendar so izsledki na voljo čez dva dni, ker so osnovani na fenotipski identifikaciji po inkubaciji vzorca na gojiščih. Pomembna alternativa so metode eluiranja, ki jim sledi detekcija s PCR-metodo, kar skrajša proces identifikacije z dveh dni na nekaj ur.