Anne Bebek Okulunun Postpartum Uyum Süreci ve Anne Memnuniyeti Üzerine Etkisi - Yeliz Doğan-merih; Özlem Karabulut; Çiğdem Gülşen (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2017)
Amaç: Çalışmada, anne-bebek okulunun annelerin postpartum uyum süreçleri üzerindeki etkisini değerlendirmek ve annelerin memnuniyetlerini belirlemek amaçlandı. Yöntem: Çalışma İstanbul'da özel dal eğitim-araştırma hastanesinde yarı deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, hastanede doğum yapmış ve araştırmaya katılmayı kabul etmiş 112 anne 62 kontrol, 50 çalışma çalışma grubu oluşturmuştur. Kontrol grubundaki annelere doğum sonrası dönemde servis içerisinde rutin eğitim verilirken, çalışma grubundaki annelere bebekleri ile birlikte yeni yapılandırılan anne-bebek okulunda uygulamalı bireysel ve grup eğitimleri verilmiştir. Çalışmada veri aracı olarak araştırmacılar tarafından annelerin gebelik öykülerini, doğum sonu döneme ait görüşlerini belirlemek için geliştirilen 25 soruluk veri formu ve Postpartum Kendini Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Annelerin doğum sonrası dönemde aldıkları eğitim ve danışmanlığa yönelik memnuniyetleri değerlendirildiğinde; çalışma grubundaki annelerin eğitim ve danışmanlığa yönelik memnuniyetlerinin kontrol grubundaki annelere oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Annelerin doğum sonu uyumunun kontrol grubunda daha az olduğu, çalışma grubunda bulunan annelerin uyumlarının daha iyi olduğu, deney grubu annelerin doğum sonu sürece daha iyi adapte olduğu belirlenmiştir p