Становлення і розвиток психолого-педагогічних ідей О.Ф.Лазурського за його листуванням - Інна Леонтьєва (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
Важливою складовою творчої спадщини науковця є його епістолярій. Він представляє науковий інтерес не тільки як матеріал для наближення до наукової лабораторії та вивчення біографії видатної особистоті, але і як оригінальний чинник, у якому відображена вся багатогранність духовного життя дослідника, індивідуальні особливості його мислення, принципи роботи та творчі задуми. У статті проаналізовано листи видатного вченого, психолога і педагога О.Ф.Лазурського, що дало змогу поглибити розкриття його життєвого і творчого шляху, наукових поглядів і світогляду на тлі важливих подій суспільного життя Російської імперії наприкінці ХІХ - на початкуХХст.