Kemahiran Meta Kognitif Kanak-Kanak dalam Penggunaan Perisian dan Peranti Input Tanpa Sentuhan Leap Motion - Suhairun Nizam Supal; Maizatul Hayati Mohamad Yatim (Pejabat Karang Mengarang UPSI, 2020)
Abstrak Kemahiran metakognitif memainkan peranan penting bagi kanak-kanak untuk belajar bagaimana mengurus, mengawal dan memikirkan cara belajar. Artikel ini menerangkan kajian mengenai penggunaan peranti input tanpa sentuhan dalam mengembangkan kemahiran metakognitif kanak-kanak dalam persekitaran pembelajaran. Kajian ini menggunakan kajian kes deskriptif dengan seorang kanak-kanak berusia empat tahun menggunakan peranti tanpa sentuhan Leap Motion Controller dengan tiga jenis perisian aplikasi. Kajian ini mengikuti Model Meta Kognitif Pemantauan oleh Flavell yang merangkumi empat kelas fenomena dan hubungannya. Artikel ini menerangkan penemuan dari sesi temu ramah dengan tiga orang guru, rakaman video dan sesi pemerhatian berstruktur. Penemuan menunjukkan bahawa bukan sahaja tahap kemahiran metakognitif untuk kanak-kanak yang terpilih ini meningkat, ia juga menunjukkan peningkatan kemahiran motor halus. Penggunaan peranti input tanpa sentuhan mempunyai kaitan dengan pengalaman kanak-kanak, kesesuaian interaksi dan antara muka aplikasi, dan kemampuan kanak-kanak dalam berlatih dan mengaplikasikan isyarat dan gerakan jari dan tangan. Kesimpulannya, kanak-kanak ini bersedia menggunakan peranti input tanpa sentuhan untuk pembelajaran abad ke-21. Implikasinya, peranti input tanpa sentuhan boleh digunakan dalam aktiviti pembelajaran untuk mengembangkan kemahiran metakognitif dalam kalangan kanak-kanak generasi muda. Abstract Metacognitive skills play important roles for children to learn on how to manage, to control and to think on how to learn. This article explains a study on the usage of a touchless input device in developing a child's metacognitive skills in a learning environment. The study used a descriptive case study with one child aged four years old using a Leap Motion Controller touchless device with three different types of application software. It follows the Flavell's Model of Metacognitive Monitoring which included four classes of phenomena and their relationships. This article describes findings from the interview sessions with the three teachers, video records and structured observation sessions. The findings show that not only the level of metacognitive skill for the selected child is increased, it also shows the increased of the fine motor skills. The usage of the touchless input device relates with the child's experiences, the suitability of interaction and applications' interface, and the child's ability in practicing and applying gestures and movements of the fingers and hands. In conclusion, the child is ready to use the touchless input device for the 21st century learning. It also implies that touchless input devices can be infused in learning activities to develop metacognitive skills among children for a younger generation.