TROMBOEMBOLIA ARTEREI PULMONARE ȘI DIABETUL ZAHARAT - DAVID Lilia (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Diabetul zaharat (DM) are o prevalență ascendantă la nivel mondial și este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. Complicațiile vasculare ale diabetului sunt cauze importante de morbiditate și mortalitate la pacienții diabetici. Tromboembolismul venos (TEV) reprezintă a treia cea mai frecventă tulburare circulatorie la populațiile occidentale, iar embolia pulmonară - a treia cea mai frecventă cauză de deces prin boli cardiovasculare după infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral.Diabetul poate facilita tromboza prin activarea sistemului de coagulare și prin afectarea fibrinolizei, ducând la o stare de hipercoagulare și se asociază cu alți factori protrombotici precum inflamația cronică, stresul oxidativ și expresia scăzută a factorilor endoteliali de protecție.Mai multe studii epidemiologice și clinice au investigat interacțiunea dintre DZ și TEV, dar rezultatele au fost contradictorii. Unii au raportat o asociere pozitivă între diabet și riscul de TEV, în timp ce alții nu au reușit să demonstreze o relație semnificativă. Acest reviu trece în revistă datele literaturii cu privire la asocierea dintre diabet și riscul de TEV și face parte din revista literaturii din cadrul proiectului de stat cu cifrul 20.80009.8007.28.