VLOGA IN POMEN ZDRAVSTVENOVZGOJNEGA DELA V PEDIATRIČNI ZDRAVSTVENI NEGI - Anita Štih; Majda Oštir; Maja Djokić; Maja Čamernik; Ana Jalšovec; Judita Kolenc; Sanja Ževart; Tadeja Logar Dolinšek; Almedina Alibašić; Erika Šmid (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2023)
Zdravstvena vzgoja je del poklicnih aktivnosti zdravstvene nege. Zdravstvena vzgoja na terciarni ravni se razlikuje od zdravstvene vzgoje na primarni in sekundarni ravni. Kronični bolniki - otroci in njihovi starši/skrbniki so izjemno občutljiv del prebivalstva, zato potrebujejo skrbno obravnavo. Nujna je celostna obravnava, ki je usmerjena v celotno družino. Pridobivanje znanja mora biti sistematično, načrtovano vnaprej in tudi preverjano. V obravnavo vključimo tudi druge strokovnjake, npr. psihologa, socialnega delavca, patronažno medicinsko sestro, učitelje v šoli ali vzgojitelje v vzgojno-varstvenem zavodu.