ОСОБЛИВОСТІ ДОЗРІВАННЯ БІОЕЛЕКТРИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ГОЛОВНОГО МОЗКУ У ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ ЗА ДАНИМИ АМПЛІТУДНО- ІНТЕГРОВАНОЇ ЕЛЕКТРОЕНЦЕФАЛОГРАФІЇ - А. Бабінцева; Ю. Годованець (Bukovynian State Medical University, 2024)
Сучасні реалії незалежної України асоційовані з багатьма викликами внаслідок вторгнення сусідньої країни-агресора. Відповідно національним статистичним даним чисельність новонароджених дітей у 2023 році зменшилася на 31,05 % порівняно з 2021 роком при збільшенні частоти народження дітей з малою масою тіла, у тому числі передчасно народжених, з 5,99 до 6,09 %. Одним з органів- мішеней, які вражаються внаслідок несприятливого впливу різноманітних патологічних анте-, інтрата постнатальних факторів на тлі морфо- функціональної незрілості систем органів, є центральна нервова система. Амплітудно- інтегрована електроенцефалографія (аЕЕГ) є сучасним методом тривалого моніторингу функції головного мозку у новонароджених із можливістю одночасного безперервного відеоспостереження. Основні покази до проведення даного методу дослідження у передчасно народжених дітей включають: 1) оцінку церебральної функції та ступеню церебрального пошкодження при гіпоксично- ішемічній енцефалопатії або асфіксії при народженні (часто у поєднанні з лікувальною гіпотермією); 2) оцінку циклічності фаз «сну-неспання»; 3) розпізнавання судом; 4) оцінку зрілості церебральної функції. Інтерпретацію результатів аЕЕГ слід проводити з урахуванням «фізіологічних» норм для різного гестаційного віку. Мета дослідження - вивчити особливості дозрівання біоелектричної активності головного мозку у передчасно народжених дітей за даними амплітудно- інтегрованої електроенцефалографії. Матеріал та методи дослідження. Дослідження проведено в межах спільної бюджетної науково- дослідної роботи кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини та кафедри акушерства і гінекології Буковинського державного медичного університету на тему: «Удосконалення напрямків надання допомоги вагітним, новонародженим та дітям раннього віку в умовах воєнного та післявоєнного часу в Україні» (КПКВК 2301020, термін виконання 2024-2026 рр.). Проведено комплексне клініко- параклінічне обстеження 62 дітей, які народилися раніше фізіологічного терміну гестації (до повних 37 тижнів) та яким було проведено 131 дослідження з використанням методу аЕЕГ. Запис проводився за допомогою амплітудно- інтегрованого електроенцефалографу «Симплекс ЕЕГ-ЦМФ» (ТОВ «УКРМЕДСПЕКТР», м. Харків, Україна) або електроенцефалографічного комп'ютерного комплексу «BRAINTEST» (ТОВ НВП «DX-СИСТЕМИ», м. Харків, Україна). Для стратифікації ступеня тяжкості порушення біоелектричної активності головного використана система класифікації для аЕЕГ за L. Hellström- Westas. Дослідження виконане із дотриманням «Правил етичних принципів проведення наукових медичних досліджень за участю людини», затверджених Гельсінською декларацією (1964-2013 рр.), ICH GCP (1996 р.), Директиви ЄЕС № 609 (від 24.11.1986 р.), наказу МОЗ України № 690 від 23.09.2009 р. та підтверджено висновком Комісії з питань біомедичної етики Буковинського державного медичного університету (Протокол № 1 від 21.09.2023 р.). На проведення досліджень було отримано письмову згоду батьків новонароджених дітей. Для статистичного аналізу результатів використано ліцензовані програми Statistica (StatSoft Inc., Version 7), Microsoft Excell (AtteStat, Version 12.5) та MedCalc Software Ltd (Version 22.021). Результати дослідження. При аналізі 131 запису аЕЕГ у передчасно народжених дітей встановлено, що фоновий патерн безперервного нормального вольтажу (Continuous Normal Voltage, CNV) спостерігався у 39,7 % випадків, переривчастого нормального вольтажу (Discontinuous Normal Voltage, DNV) - у 27,5 % випадків, «Спалах- пригнічення» (Burst Suppression, BS) - у 24,4 % випадків, низького вольтажу (Low Voltage, LV) - у 5,3 % випадків, неактивного фонового патерну (Flat Trace, FT) - у 3,1 % випадків. У ході дослідження встановлено зворотні кореляційні залежності ступеня тяжкості патерну аЕЕГ (від CNV до FT) з гестаційним віком новонароджених (r = - 0,63, p < 0,0001), постконцептуальним віком (r = -0,53, p < 0,0001), оцінкою за шкалою Апгар наприкінці першої (r = -0,46, p = 0,0002) та п'ятої (r = -0,49, p < 0,0001) хвилин життя; позитивні кореляційні залежності - з внутрішньошлуночковими крововиливами ІІ-ІV ступенів (r = 0,57, p < 0,0001) та тривалістю штучної вентиляції легень (r = 0,67, p < 0,0001). Продемонстровано прямі кореляційні залежності фаз «сну-неспання» на аЕЕГ у передчасно народжених дітей з гестаційним віком (r = 0,43, p = 0,0005) і постконцептуальним віком (r = 0,49, p < 0,0001) та їх формування після досягнення 32 тижнів гестації. Діагностовано електроенцефалографічні судоми у 12,9 % випадків, що дозволило призначити своєчасну, патогенетично обґрунтовану протисудомну терапію.