Krátkodobý vplyv pozorovania modelového druhu vínnej mušky (Drosophila melanogaster) na postoje, predstavy a vedomosti žiakov z genetiky - Radoslav Kvasničák; Veronika Skáčiková (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2020)
V prezentovanom výskume bolo zistené, ako krátkodobé pozorovanie a manipulácia s gene-tickým objektom v školskom prostredí ovplyvňuje postoje, vedomosti a predstavy žiakov z genetiky, ktorá u žiakov na základných školách patrí k menej obľúbeným predmetom. Ako modelový druh hmyzu na jednoduché pozorovanie a pokusy v školskom prostredí bol zvole-ný bežne dostupný druh vínnej mušky Drosophila melanogaster, atraktívny svojimi pozorovateľnými fenotypovými znakmi (tvar tela, dĺžka krídel, farba očí) a krátkym vývojovým cyklom. Dostupné výskumy poukazujú aj na neobľúbenosť genetiky medzi predmetmi bio-logickej povahy z dôvodu používania abstraktných pojmov bez využitia pokusov a pozorovaní rastlinných a zoologických genetických objektov. Následne v uvedenom výskume bol zisťovaný krátkodobý vplyv pozorovania vývojového cyklu jedincov a dedičných kvalitatívnych znakov vínnej mušky a ich pôsobenie na vytváranie žiackych vedomostí a predstáv a formovanie pozitívnych postojov ku genetike a k predmetu biológia. Úroveň poznatkového systému o dedičných znakoch drozofily bola u žiakov identifikovaná na základe testových otázok s výberom odpovede hodnotených bipolárne (1/0) s obsahovým za-meraním na chov rodičovského páru, vývin potomstva, sledovania pohlavných znakov a získaných vlastností v rámci autozómovej a gonozómovej dedičnosti. Predstavy z genetiky boli u žiakov základných škôl mapované pomocou merného nástroja projekčnej techniky s hodnotou reliability (α = 0,68). V žiackych kresbách boli hodnotené bipolárne (1/0) nasledovné atribúty: ako životný cyklus, pohlavný dimorfizmus rodičovských jedincov a znázornenie dominantných a recesívnych znakov v rámci autozómovej a gonozómovej dedičnosti. Zistené výsledky výskumu poukazujú na krátkodobý efekt formovania žiackych postojov, vedomostí a predstáv z genetiky vplyvom manipulácie s genetickým objektom vínnej mušky Drosophila melanogaster a pozorovaní realizovaných v bežných školských podmienkach.