İntraoral molar distalizazyonunda kemik içi mini vida destekli yeni bir yaklaşım: vaka raporu - Pınar Demir; Dilek Erdem (Ankara University, 2010)
Çalışmamız üst molar distalizasyonu için geliştirdiğimiz apareyin dişsel ve iskeletsel etkilerinin incelendiği bir vaka raporundan oluşmaktadır. Vakamız iki taraflı Angle sınıf II molar ilişkisine sahiptir. Üst 2. molar dişlerin ikisi de sürmüş ve alt çenede minimum çapraşıklık bulunmaktadır. Kendi geliştirdiğimiz distalizasyon apareyinde palatinal bölgede mini vida destekli, molar dişlerin bantlandığı modifiye bir nance apareyi bulunmaktadır. Bukkal bölgede ise 2. premolar ve 1. molar dişleri arasına yerleştirilen mini vidalar ile molarlardaki bantlardan uygulanan bir lever arm arasına yerleştirilen kapalı coil spring bulunmaktadır. Palatinaldeki çelik tel üzerindeki durdurucu vida ile palatinal tüp arasına 2 cm uzunluğunda nitinol coil spring sıkıştırılarak yaklaşık 200 gr kuvvet uygulayacak şekilde yerleştirilmiştir. Lever armın ucuna bükülen heliksten geçirilen coil spring aktive edilerek, bukkaldeki mini vidalara bağlanır; böylece bukkalden de 150 gr kuvvet uygulanmış olur. 5 aylık süre sonunda molarlar sınıf I ilişkiye ulaşmıştır. Lateral sefalometrik filmler tedavi öncesi ve distalizasyondan hemen sonra değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre vakamızda gövdesel distalizasyon gerçekleşmiş, üst keser dişlerde ise önemsenmeyecek düzeyde protrüzyon meydana gelmiştir. Sonuç olarak geliştirdiğimiz distalizasyon apareyi hasta kooperasyonuna gerek kalmadan üst molar distalizasyonunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir