Factorii de risc predictivi pentru dezvoltarea epilepsiei la copii. - Cornelia Călcîi; Svetlana Hadjiu; Ninel Revenco; Mariana Sprincean; Nadejda Lupuşor; Maria Nanii; Anastasia Andreev (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Epilepsia este o afecţiune neurologică cronică legată de o predispoziţie de a genera crize epileptice recurente, cu manifestări și cauze variate. Conform OMS, în lume, aproximativ 10,5 milioane de copii sub 15 ani suferă de epilepsie. Stabilirea riscului de dezvoltare a maladiei în funcţie de asocierea unui șir de factori-predictori ar fi un element important pentru managementul acestei afecțiuni. Astfel, analiza interrelaţiei dintre un șir de factori: predispoziția ereditară, evoluția perioadei perinatale (inclusiv a nașterii), prezența infecțiilor SNC și a traumatismelor cranio-cerebrale din perioada postnatală ar fi importantă pentru stabilirea riscului în dezvoltarea epilepsiei la copiii de vârstă mică.