Характеристика перебігу хронічного гастродуоденіту у поєднанні з первинною артеріальною гіпертензією у дітей залежно від забезпечення організму магнієм - Yu. V. Marushko; A. S. Zlobynets; T. V. Hyshchak (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Магній є одним з найбільш поширених елементів в організмі людини, і його дефіцит може суттєво впливати на патогенез запальних змін у шлунково-кишковому тракті та кровообіг в організмі. Мета: надати характеристику перебігу поєднаної патології хронічного гастродуоденіту (ХГД) та первинної артеріальної гіпертензії (ПАГ) у дітей та визначити її залежність від забезпечення магнієм організму обстежених пацієнтів. Матеріали і методи. Обстежено 47 дітей віком 10-17 років з поєднаними перебігом ХГД та ПАГ. Першу (І) групу дослідження склали 27 дітей з концентрацією магнію у сироватці крові <0,8 ммоль/л. У другу (ІІ) групу увійшло 20 дітей з концентрацією магнію у сироватці крові <0,8 ммоль/л. Результати. У дітей ІІ групи відмічалися більш виразні клінічні прояви, особливо відчуття важкості в епігастральній ділянці у 80% та серцебиття у 55,0% дітей порівняно з 51,9% (р=0,047) та з 25,9% ( р=0,04) дітей І групи відповідно. Показник активності був низьким в обох групах обстежених, проте у пацієнтів ІІ групи були гірші результати оцінки якості нічного сну (р=0,04), а також відмічалась тенденція до менших значень показників самопочуття порівняно з дітьми І групи. Результати ДМАТ показали, що середньодобовий САТ у дітей І групи дорівнював 141,1±1,7 мм рт. ст., у дітей ІІ групи - 142,3±1,5 мм рт.ст. (р=0,6). Середньодобовий ДАТ був 69,4±1,2 мм рт.ст. у дітей І групи проти 70,8±1,1 мм рт.ст. у дітей ІІ групи (р=0,39). Варіант нічного зниження артеріального тиску «Non-dipper» було встановлено у 44,4% дітей І групи порівняно з 75,0% дітей ІІ групи (р=0,04). За результатами ендоскопічного дослідження у 50% дітей ІІ групи порівняно з 22,2% дітей І групи зустрічався пангастрит (р=0,02). Висновки. Діти з поєднаним перебігом ХГД та ПАГ, у яких концентрація магнію в сироватці крові була менше 0,8 ммоль/л, вірогідно частіше виявляли скарги на відчуття важкості в епігастральній ділянці та серцебиття. Вони мали гірші показники якості нічного сну, а також більшу поширеність запального процесу при ураженні слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом всіх зазначених у роботі установ. На проведення досліджень було отримано поінформовану згоду батьків дітей (або їхніх опікунів).Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.