Genç Kuzey Kıbrıs Türk Popülasyonunun Doğal Diş Renginin Değerlendirilmesi: Pilot çalışma - Emre Şeker; Gökçe Meriç; Mutahhar Ulusoy; Oğuz Ozan; Sevcan Kurtulmuş-yılmaz (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Kuzey Kıbrıs Türk popülasyonunun maksiler anterior dişlerinin renklerini Vitapan Classical skalasına ve CIE L*a*b* renk sistemine göre belirleyerek, cinsiyetin renk değerleri üzerine etkisini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-27 yaş aralığında, 43 bayan ve 43 erkek olmak üzere toplam 86 gönüllü birey katılmıştır. Maksiller sağ veya sol santral, lateral ve kanin dişlerinden VITA Easyshade BadSäckingen, Almanya) spektrofotometre cihazı ile renk ölçümü yapılmış ve Vitapan Classical skalasına göre renk ve CIE L*a*b* değerleri kaydedilmiştir. Aynı bireyin santral, lateral ve kanin dişleri arasındaki CIE L*a*b* renk farkını değerlendirmek için ΔE değerleri hesaplanmıştır. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Bulgular: Bayanlar ve erkeklerin anterior dişlerinin L* değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak cinsiyet, santral ve lateral dişlerin a*; kanin dişlerinin b* değerlerinde anlamlı bir fark yaratmıştır (P