Часові характеристики технічної підготовленості стрибунок потрійним високої кваліфікації - Volodymyr Konestyapin; Olha Pavlos; Olena Khanikiants; Antonina Dunets-Lesko; Tеtiana Dukh; Yaroslav Svуshch (OVS LLC, 2022)
Невпинний ріст спортивних результатів та відсутність порівняльного аналізу комплексу показників технічної підготовленості стрибунок потрійним високої кваліфікації вказує на перспективність досліджень у цьому напрямку.  Мета дослідження: уточнити часові характеристики технічної підготовленості стрибунок потрійним високої кваліфікації.  Матеріали і методи. Нами використано такі методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, інструментальні методики (відеозйомка) та методи математичної статистики. Дослідження проводилося на основі вивчення часових характеристик технічної підготовленості висококваліфікованих стрибунок потрійним. Педагогічний експеримент проходив під час змагань Кубку України та Чемпіонату України з легкої атлетики. У дослідженні брали участь 9 стрибунок потрійним (середній вік стрибунок 25,3 ± 5,1 роки), з них двоє майстрів спорту міжнародного класу України, чотири майстри спорту України, троє - кандидатів в майстри спорту України. Результати. У ході дослідження нами встановлено, що показники тривалості опорних періодів 6-ти останніх кроків розбігу у стрибунок потрійним високої кваліфікації характеризуються низьким рівнем варіативності. У показниках тривалості польотних періодів найвища варіативність спостерігалась на 3-му, передостанньому та останньому кроках розбігу. За результатами дослідження ритмо-темпових характеристик стрибунок потрійним високої кваліфікації встановлено, що найвищі показники темпу бігового кроку є на останньому кроці розбігу і сягають 4,67 кр/с. Виявлено кореляційний взаємозв'язок таких часових характеристик, як тривалість польотного періоду передостаннього кроку розбігу (r = -0,85), темпі передостаннього (r = 0,60) і останнього кроків (r = 0,78), та темпова інтенсивності (r = 0,76) зі спортивним результатом. У стрибунок потрійним високої кваліфікації показники тривалості фаз «скоку», «кроку», «стрибка», їх загальної тривалості та середньої швидкості виконання стрибкових фаз характеризуються низьким рівнем варіативності. Тривалість «скоку» становить 0,66 ± 0,06 с. Найдовшою за тривалістю виконання є фаза «стрибка» (0,78 ± 0,06), а найкоротшою - фаза «кроку» (0,51 ± 0,04 с).  Висновки. Встановлено, що за рахунок зменшення тривалості польотних періодів на останніх кроках розбігу спостерігається зростання швидкості розбігу стрибунок високої кваліфікації. Варіативність контрастності зростання темпу 31,90 % та темпової мобілізації 35,12% свідчать про те, що стрибунки високої кваліфікації використовують різні варіанти поєднання розбігу з відштовхуванням. Аналіз ритмічної структури техніки потрійного стрибка свідчить, що у всіх стрибунок переважає фаза «стрибка» 40,05%, а найкоротшою є фаза «кроку» 26,30%. Встановлено, що такі часові характеристики: тривалість польотного періоду передостаннього кроку розбігу (r = -0,85), темп передостаннього (r = 0,60), темп останнього кроку (r = 0,78), та темпова інтенсивність (r = 0,76) мають статистично достовірний взаємозв'язок зі спортивним результатом (р < 0,05).