ارزیابی اثرات ترکیبات BTEX بر پارامترهای لیپیدی سرم خون کارکنان شرکت پالایش نفت آبادان در سال 1400 - صمد جلیلیان; سیما سبزعلیپور; ابراهیم رجب زاده قطرمی; امیر حسین مزارعی (Mashhad University of Medical Sciences, 2022)
زمینه و هدف، ترکیبات بتیکس باعث اثرات سوء بر سلامتی کارکنان در صنایع مختلف از جمله صنعت نفت می شوند. این مطالعه با هدف سنجش این ترکیبات و اثر آنها بر پارامترهای لیپیدی سرم خون کارکنان پالایشگاه نفت آبادان انجام شد.مواد و روشها، در این مطالعه تعداد 80 کارگر (40 نفر مواجهه یافته از واحدهای عملیاتی و 40 نفر مواجهه نیافته از بخش های اداری) مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری و سنجش از ناحیه تنفسی کارکنان با استفاده از پمپ نمونه برداری فردی و سنجش پارامترهای لیپیدی خون کارکنان با استفاده از کیت های تجاری شرکت پارس آزمون و دستگاه اتو آنالایزر مخصوص آزمایشهای بیوشیمی مدل Biolis 30i ساخت کشور ژاپن انجام شد. یافته ها، نتایج به‌دست‌آمده، نشان دادند که میانگین غلظت ترکیبات تولوئن، اتیل بنزن و زایلن در ناحیه تنفسی کارکنان مواجهه یافته پایین تر از حد مجاز استانداردها قرار دارد اما میانگین غلظت ترکیب بنزن بالاتر از حد مجاز استانداردهای توصیه شده قرار دارد. نتایج به دست آمده از مقایسه پارامترهای لیپیدی سرم خون نشان دادند که تفاوت معنی داری بین دو گروه کارکنان مواجهه یافته و نیافته ندارد. نتایج آزمون اسپیرمن هیچ ارتباط معنی داری بین این پارامترها و مشخصات دموگرافیک در دو گروه را نشان نداد. اما آزمون آماری پیرسون نشان داد که ارتباط معنی داری بین برخی از پارامترهای لیپیدی سرم خون در دو گروه وجود دارد و در هر دو گروه کارکنان میانگین پارامتر لیپیدی بد پلاسمای خون بالاتر از محدوده نرمال قرار دارد.نتیجه گیری، نتایج نشان داد که غلظت ترکیب بنزن بالاتر از حدمجاز استانداردها قرار دارد و باید از تأثیر بنزن در کارکنان با کنترل های مهندسی و مدیریت کافی و بازرسی دوره ای جلوگیری شود.