РЕГІОНАЛЬНА НЕОНАТАЛЬНА ДОПОМОГА В РЕСПУБЛІЦІ МОЛДОВА - A. M. Curtianu (Bukovynian State Medical University, 2015)
Одним з напрямків Національної програми щодо поліпшення та модернізації медичної перинатальної допомоги (1998-2014 рр.) було впровадження трирівневої регіональної системи неонатальної допомоги, що складається з 27 перинатальних центрів (ПЦ) I рівня, 10 ПЦ II рівня і одного ПЦ III рівня. Мета роботи: вивчити накопичений досвід впровадження системи регіональної медичної неонатальної допомоги шляхом комплексного вивчення регіональної диференціації розподілу пологів і показників перинатальної смертності. Матеріали та методи. Була вивчена народжуваність і показники перинатальної смертності за період 2001 - 2013 рр. за рівнями перинатальної допомоги і розрахований індекс неонатальних трансферів (ІНТ). Результати дослідження. Аналіз розподілу пологів показує збільшення питомої ваги прийнятих пологів із загальної їх кількості на III та II рівні догляду: 9,6% у 2001 р. у порівнянні з 14,8% в 2013 р. (III рівень) і 38,8% у 2001 р. у порівнянні з 50,6% в 2013 р. (II рівень). Навпаки,% прийнятих пологів на I рівні знизився з 46,2% до 34,6%. На III рівні збільшилася в 3 рази (з 1,33% до 2,71%) кількість дітей, народжених живими з вагою <1500 г, на I та II рівні відзначається значне зниження показника. У 2004-2012 рр. число дітей, народжених до 32 н.б. на I та II рівні і були доставлені на III рівень з вагою ≤999 г, збільшилася з 4,2% до 7,0%; з вагою 1000-1499 г не змінилося (32,1% і 35 , 6%), а з вагою ≥1500 г знизилося з 63,3% до 57,3%. ІНТ варіював від 0,39% до 0,36% за цей період, що вказує на гарне функціонування служби транспортування новонароджених. Висновки: Регіональна перинатальна система довела свою високу ефективність разом з впровадженням національних політик, ефективних технологій перинатального догляду та протоколів, заснованих на доказах, а також навчання медичного персоналу для поліпшення материнського і неонатального догляду.