Wspomaganie rozwoju zawodowego pracowników współczesnego rynku pracy - Czesław Plewka (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2016)
Sytuacja na współczesnym rynku pracy zmienia się w sposób dynamiczny i często nieprzewidywalny. Powodem tych zmian są procesy globalizacyjne i demograficzne, umiędzynarodowienie gospodarki, nieustanny rozwój techniczno-technologiczny, a także organizacyjny oraz zjawisko bezrobocia i coraz większej konkurencji podmiotów gospodarczych. W tak złożonych okolicznościach sytuacja współczesnego pracownika nie jest łatwa. Musi on być dobrym fachowcem, zdolnym do samodzielnego zabiegania o swoją zawodową egzystencję, niezwykle elastycznym i posiadającym umiejętność optymalnego wykorzystania swojego potencjału i nieustannego zabiegania o jego pomnażanie. Rozwój zawodowy pracownika tego kapryśnego rynku pracy to niezwykle ważny przedmiot troski zarówno samego pracownika, jak i jego pracodawcy. Powodzenie w tym rozwoju warunkowane jest różnego rodzaju czynnikami, w tym jednym z najważniejszych czynników jest własna aktywność pracownika. Zdarza się jednak, że pracownik nie jest w stanie sam radzić sobie z niektórymi sytuacjami, które pojawią się w jego pracy zawodowej. Wówczas nieodzowne staje się wsparcie jego własnych poczynań i udzielenie mu stosownej pomocy. Ta złożona sytuacja pracownika współczesnego rynku pracy i wszelkiego rodzaju zabiegi, których celem jest pomóc mu w przezwyciężaniu trudności, jest przedmiotem rozważań podjętych przez autora w tym artykule.