Antibakteriyel gargara kullanımına bağlı diş renklenmesinin farklı beyazlatma teknikleri ile giderilmesi - Pınar Çevik; Zeynep Fatma Zor (Selçuk University, 2018)
Amaç: Diş renklenmeleri, içsel ve dışsal faktörlerden dolayı oluşabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı çeşit gargara solüsyonlarının diş yüzeyinde renklendirici etkisini değerlendirmek; antibakteriyel gargara kullanımı sonrası renk değişimine uğramış diş yüzeyinde beyazlatıcı ajan ve polisaj ajanlarının renk açıcı etkilerini kıyaslamaktır.Gereç ve Yöntemler:120 adet çekilmiş yirmi yaş dişi, kullanılan gargara çeşidine göre (Izotonik, Klorhex, Batticon, Andorex) her bir grupta 30 örnek olacak şekilde dört ayrı gruba ayrılmıştır. Her bir gargara grubu kullanılan beyazlatıcı ajan, polisaj patı veya pomza uygulaması için 10'ar örnekli üç ayrı alt gruba ayrılmıştır. Renk analizleri çalışma başında, gargara kullanımı sonrası ve renk açıcı işlemler sonrasında dijital bir spektrofotometre kullanılarak yapılmıştır. Örneklere ait ΔL*, Δa*, Δb* ve total ΔE verileri kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi, iki yönlü ve tek yönlü varyans analizleri ile post-hoc testleri kullanılarak yapılmıştır (p<0.05).Bulgular:Batticon ve Andorex grupları Klorhex ve Izotonik gruplarından anlamlı derecede yüksek renk değişimine neden olduğu gözlenmiştir. Klorhex ve Izotonik grupları arasında renk değişimi açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Aynı gargara grupları içinde, beyazlatıcı sistem ile pomza gruplarının renk açıcı etkisinin polisaj pastasına göre anlamı derecede yüksek olduğu gözlenmiştir. Beyazlatıcı ajan ile pomza arasında renk değişimi açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05).Sonuçlar:Uzun süreli gargara kullanımı dişlerde farklı renklenmelere sebep olabilir. Klinik açıdan, en az diş renklenmesine sebep olacak antibakteriyel gargaranın önerilmesi faydalı olacaktır. Çalışmamıza göre, hidrojen peroksit içerikli beyazlatma ajanı en yüksek renk açıcı etki gösterse de pomza uygulamasının da gargara sorasında oluşacak diş renklenmesinde renk açıcı kolay bir yöntem olarak tavsiye edilebileceği söylenebilir. Anahtar Kelimeler:diş beyazlatma, dişte renk değişikliği, gargaralar