Інтегрований вплив фізичних вправ і загартування на організм дошкільників 5-6 років - Надія Миколаївна Ковальчук; Галина Валентинівна Балахнічева; Людмила Заремба (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Сприяння повноцінному фізичному розвитку дошкільнят - одне з основних завдань дитячих садків. У зв'язку з цим особливого значення набуває пошук оптимальних методик і засобів підвищення фізкультурно- оздоровчої роботи в дошкільних навчальних закладах. Цій проблемі присвячено дослідження, яке проводилося у Луцькому дитсадку "Чарівник". Діти контрольної групи "Бджілка" займалися вправами для фізичного розвитку за стандартною програмою, а діти експериментальної групи протягом шести місяців поєднували рухову активність на свіжому повітрі та в приміщенні з загартувальними процедурами. Результати експерименту свідчать про позитивний вплив програми. У ЕГ діти хворіли рідше ніж у КГ, у них покращалася постава і нормалізувалося склепіння стопи, статистично достовірно покращилися морфофункціональні показники та результати фізичної підготовленості.