مقایسه میزان کیفوز و سفتی پوسچرال بین زنان و مردان مسن سالم درفرهنگسرای سالمند شهر تهران - مینو خلخالی; سمیه محمودی اقدم; مریم نودهی; شیوا موسوی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه و اهداف افزایش کیفوز می تواند موجب کاهش ظرفیت تنفسی، اختلال پوسچر و افزایش خطر زمین خوردن  گردد. با توجه به افزایش کیفوز و سفتی پوسچرال در افراد مسن نسبت به افراد جوان و تغییرات هورمونی بعد از یائسگی و نقش احتمالی آن بر استخوان، این مطالعه میزان کیفوز ستون فقرات پشتی و سفتی پوسچرال را بین زنان و مردان مسن سالم، اندازه گیری و مورد مقایسه قرار داد. مواد و روش ها در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، در36 فرد مسن سالم (21 زن و 15 مرد ) میزان کیفوز ستون فقرات پشتی، یک بار در حالت ایستاده آرام و یک بار در حالت ایستاده مستقیم به وسیله خط کش انعطاف پذیربین زوائد شوکی مهره هفتم گردنی و دوازدهم پشتی اندازه گیری شد. از تفاوت کیفوز وضعیت استراحت و مستقیم بعنوان شاخصی برای اندازه گیری سفتی پوسچرال استفاده گردید. میزان کیفوز پشتی و سفتی پوسچرال بین زنان و مردان مقایسه شد. یافته ها میانگین کیفوزپشتی حالت استراحت و مستقیم زنان و مردان تفاوت معنی دار آماری نداشت (05⁄0p>). هر دو گروه زنان و مردان توانستند با ایستادن مستقیم مقدار کیفوز را به طور معنی داری کاهش دهند (001/0=P)،  مقدار این کاهش (سفتی پوسچرال) بین دو جنس تفاوت معنی داری نشان نداد ( 05⁄0p>). نتیجه گیری در زنان مسن سالم که پوکی استخوان ندارند، تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی، سبب ایجاد کیفوز و سفتی پوسچرال بیشتر در زنان نسبت به مردان نمی شود. با افزایش شاخص توده بدنی ((BMI، میزان سفتی پوسچرال افزایش یافت که می تواند توده بدنی را بعنوان عاملی موثر در کاهش تحرک ستون فقرات مطرح نماید.