Hemşirelik Duygusal Habitusu Kavram Analizi - Bahanur Malak Akgün (Mardin Artuklu University, 2024)
Giriş: Hemşirelik duygusal habitusu kavramının yapısı, anlamı ve işlevi incelenerek kavram analizinin gerçekleştirilmesi ve hemşirelik duygusal habitusunun kavramsal bir tanımının oluşturulması amaçlanmıştır.Yöntem: Hemşirelik duygusal habitusu kavramını açıklamak için Walker ve Avant'ın kavram analizi yöntemi kullanılmıştır.Bulgular: Profesyonel hemşirelik kimliğini kazanmak, hasta duygusal gereksinimlerinin karşılanarak holistik bakım sunmak için temel etik değerler, bakım etiği ve hissetme kuralları içselleştirilmelidir. Hasta hemşire iletişiminde empati sağlanmalıdır. Hemşire hem kendi duygularının hem de hastaların duygularının farkında olmalı, sözel ve sözel olmayan iletişim mesajları anlaşılmalı, duyguların ne zaman ifade edilip edilmeyeceği değerlendirilebilmelidir. Ayrıca duyguların ifadesinin düzenlenmesi gerçekleştirilerek, duyguların uygun olarak nasıl ifade edilebileceği bilinmelidir. Hasta hemşire etkileşimi sonucu ortaya çıkan duygular etkin bir şekilde yönetilebilmelidir. Eğitim ile kazanılan duygusal sermaye bir alışkanlık, kimlik, eğilim, yatkınlık şeklinde çok da düşünülmeden duygusal emeğe dönüştürülmelidir. Hemşirelik duygusal habitusunu anlamak amacıyla gözlem, görüşme gibi nitel araştırma yöntemleri kullanılmaktadır.Sonuç: Hemşirelik duygusal habitusu özellikleri (etik değerler, etkili iletişim becerileri gibi) kişinin alacağı eğitimle içselleştirilebileceği belirlenmiştir. Bu içselleştirmeyle birlikte duygusal emek bir alışkanlık, kimlik, mizaç, eğilim, yatkınlık, üslup, yaşam tarzı/hayat tarzı şeklinde hemşirelik hizmetlerinde ortaya çıkacaktır.