Kırsal Alanda Yaşayan Bireylerin Akılcı İlaç Kullanım Özellikleri - Fatma Yener Özcan; Deniz Koçoğlu-tanyer (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2023)
Amaç: Çalışmanın amacı kırsal alanda yaşayan bireylerin akılcı ilaç kullanım davranışlarının incelenmesidir.Yöntem: Tanımlayıcı türdeki çalışmanın örneğini gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilmiş 171 birey oluşturmuştur. Veriler, Akılcı İlaç Kullanım Anketi ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare testi kullanıldı.Bulgular: Çalışmada kırsal alanda yaşayan bireylerin %19,3'ünün ilaç kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı, %24.5'inin verilen eğitimin yeterli olmadığını belirttiği ve %26,3'ünün reçetesiz ilaç kullandığı belirlenmiştir. %30,4'ü evinde ilaç kullanmadığı ilacı bulundurmakta, %31,6'sı tıbbi problemi sonuçlanınca ilaç kullanmayı bırakmaktadır. Eğitim durumu ile reçetesiz ilaç kullanma durumu arasında anlamlı ilişkili bulunmuştur (p0.05). Sadece kadınlar arasında hekimin tavsiyesine uymayanların oranının (%84,0) erkek bireylere (%16,0) göre anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p