Порушення обміну амінокислот в перинатальному періоді - A. A. Yanovska (Bukovynian State Medical University, 2016)
Перинатальна енцефалопатія (ПЕП) об'єднує порушення функції або структури головного мозку різного походження, що виникають в перинатальний період в результаті несприятливих факторів в антенатальному періоді, починаючи з 28 тижнів, під час пологів і в перші 7 днів після народження дитини.   Механізми розвитку і регуляції перинатальних ускладнень  ще до кінця не з'ясовані. Представлені матеріали показують  взаємний вплив перинатальних уражень та амінокислотних порушень; значення деяких амінокислот як біологічних маркерів для уточнюючої діагностики та патогенетичної терапії патологічних станів.