Зарубіжний педагогічний досвід як чинник модернізації професійної підготовки українського вчительства: до історії питання - Nataliya O'smuk (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті охарактеризовано використання досвіду зарубіжної реформаторської педагогіки в процесі модернізації вітчизняної системи підготовки педагогічних кадрів. Акцентовано увагу на змістових та організаційно-методичних зарубіжних інноваціях, що вивчались і апробовувались українськими вчителями. Визначено роль зарубіжного досвіду в підвищенні професійного рівня вітчизняних педагогів. Розкрито основні завдання освітньої галузі у ретроспективному вимірі державних документів. Відзначено, що загальнопедагогічна підготовка педагогів передбачала опанування знаннями з педології, фізіології, анатомії, гігієни тощо, а змістовим компонентом зазначених дисциплін виступали ідеї і погляди представників реформаторської педагогіки - Д.Дьюї, Р.Зейделя, Г.Кершенштейнера, М.Монтессорі, П.Наторпа, С.Холла та інших в інтерпретації радянських педагогів-науковців. Доведено, що інновації реформаторської педагогіки виступали факторами модернізації системи фахової підготовки вчительства