Майстер-клас як сучасна форма самостійної роботи майбутніх інженерів-педагогів - Ihor Kankovsky (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
Акцентовано увагу на тому, що мета самостійної роботи в процесі підготовки фахівця полягає у розвитку такої риси особистості як самостійність, а саме здатність організувати і реалізувати свою діяльність без стороннього керівництва і допомоги.  Рекомендовано для її досягнення використати  таку форму  самостійної роботи як  майстер-клас. Узагальнено підходи до визначення поняття «майстер-клас». Розкрито структуру майстер-класу і охарактеризовано основні елементи  технології його проведення.  Визначено позицію студента, який виступає в ролі Майстра, при підготовці і проведенні майстер-класу. Сформульовано критерії для визначення ефективності використання такої форми самостійної роботи. Наведено приклади використання майстер-класу  в якості форми самостійної роботи майбутніх інженерів-педагогів. Встановлено, що  майстер-клас мотивує студентів до освоєння навчальних програм; підвищує їх відповідальність  за своє навчання;  формує в студентів системне мислення на основі самостійної роботи над виконанням індивідуальних та групових творчих завдань з навчальних дисциплін і т.п