Вплив середовища на трансформацію природних здібностей учня (за диференційною моделлю обдарованості й таланту канадського вченого Ф. Ганє) - Юлія Хілько (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2013)
У статті проаналізовано процес формування і трансформації природних здібностей та обдарувань учня з опертям на «Диференційну модель обдарованості та таланту» за Франсуа Ганє. Визначено основні каталізатори впливу середовища (зовнішнього і внутрішнього) на можливість та здатність школяра реалізувати особистісний творчий потенціал. В статье проанализирован процесс формирования и трансформации природных способностей и дарований ученика в приобретенные компетенции с опорой на «Дифференциальную модель одаренности и таланта» за Франсуа Гане. Определены основные катализаторы влияния среды (внешней и внутренней) на возможность и способность школьника реализовать личностный творческий потенциал. The process of formation and transformation of students natural abilities and talents into acquired competence according to 'The Differentiated Model of Giftedness and Talent' by Françoys Gagné is explored in this paper. The author's attention is focused on the influence of environment catalysts (internal and external) upon the student's opportunity and ability to realize their personal potential.