تعیین ارتباط بین عفونت هلیکوباکترپیلوری و میزان فریتین سرم زنان باردار (سه ماهه سوم بارداری) - ناهید شهبازیان; احمد بهروز; افسانه گرمسیری; لیلا یزدان پناه (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: کم خونی، مسئول 15-10 درصد از کل مرگ های مادری است. عفونت هلیکوباکترپیلوری یکی از دلایل ایجاد کم خونی ناشی از فقر آهن در زنان باردار می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین عفونت هلیکوباکترپیلوری و سطوح فریتین سرم (نشانگر ذخایر آهن بدن) در زنان باردار انجام شد. روش‌کار: این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1388 بر روی 154 زن باردار در سه ماهه سوم بارداری در اهواز انجام شد. افراد در دو گروه سرولوژی مثبت و سرولوژی منفی از نظر هلیکوباکترپیلوری قرار گرفتند. برای کلیه شرکت کنندگان، آزمایش هموگلوبین، فریتین سرم و هلیکوباکترپیلوری به روش الیزا و تیتراژ آنتی بادی علیه هلیکوباکترپیلوری از نوع IgG انجام شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: غلظت هموگلوبین و سطح فریتین سرم در سه ماهه سوم بارداری، در گروه با سرولوژی مثبت (IgG) هلیکوباکترپیلوری به طور معناداری پایین تر از گروه سرولوژی منفی بود (001/0>p). همچنین سن افراد مبتلا به هلیکوباکترپیلوری، به طور معناداری بالاتر از گروه افراد غیر مبتلا بود (001/0>p). دو گروه از نظر تعداد زایمان (05/0p>)، تهوع و استفراغ اوایل بارداری (074/0=p) و یبوست در طول بارداری (072/0=p)  تفاوت معناداری نداشتند. نتیجه‌گیری: بین سطوح پایین فریتین سرم و شیوع سرولوژی مثبت (IgG) هلیکوباکترپیلوری ارتباط معناداری مشاهده شد و هلیکوباکترپیلوری می تواند یکی از دلایل آنمی فقر آهن در زنان باردار باشد.