Pårørende en betinget ressurs? En kvalitativ studie av pårørende til langtidsbeboere i sykehjem sine erfaringer av egen rolle - Sigrid Nakrem; Astrid Bjørnerheim Hynne (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2017)
De pårørende har ofte en rolle som talsperson og bidragsyter for sykehjemsbeboere. Samarbeid med pårørende utgjør en viktig del av en personsentrert omsorg og kan øke kvaliteten i tjenestetilbudet til eldre. Hensikten med denne studien var å utforske hvilke erfaringer pårørende til langtidsbeboere på sykehjem hadde, og hvordan imøtekomme og ivareta pårørende som samarbeidspart og ressurs sett i lys av personsentrert omsorg. Kvalitativ metode ble benyttet. 16 pårørende ble intervjuet i tre ulike fokusgrupper. Funnene viser at de pårørende hadde blandede følelser overfor sykehjemmet og sin rolle som pårørende. De følte en lettelse for at deres nærmeste sine behov ble ivaretatt og hadde stor tillit til tjenesten når de erfarte at alt gikk bra. Samtidig følte de ofte utrygghet når de erfarte at kvaliteten på tjenesten ikke var god nok. Dette førte til økt tilstedeværelse og oppfølging fra pårørendes side. Pårørende opplevde sin rolle som enten å være inkludert og regnet med i sykehjemsfellesskapet, eller som ekskludert og utenforstående. Det er en gjensidig avhengighet mellom å styrke og inkludere pårørende og god kvalitet på helsetjenesten preget av personsentrering som fremmer helse hos beboerne på sykehjem. Nøkkelord Kvalitativ metode, Medvirkning, Personsentrert omsorg, Pårørendeinvolvering, Sykepleier/ familie-relasjonen