THE INFLUENCE OF BIOFEEDBACK IN POSTURAL REHABILITATION OF ATHLETES - Hajnal CHELARU; Codruța Florina BULDUȘ; Dan MONEA (Cluj University Press, 2021)
Background. A balanced posture allows sports movements performance with optimal consumption of energy and minimal stress on the musculoskeletal system with the help of the technology offered by the posturograph, we can identify the center of gravity deviations, the points of support, the load, the weight distribution in the soles, the anterior posteriorized or compressed posture, the asymmetries of the body. By an interpretation in biomechanical context, any compensations or decompensations can be identified. Aim. The aim of the study is to improve posture through biofeedback treatment using the GPS 600 device. Materials. The Posturograph or Global Postural System (GPS) is an advanced postural analysis system that uses techniques and methods of noninvasive diagnosis and evaluation in the field of medical recovery. Posturography includes 2 diagnostic units and software. Methods. We used the following methods: bibliographic study methods, method of observation, measurement method, experimental method, statistical method. Applied treatments. The treatments for re-educating the posture with the GPS 600 device took place for 2 weeks. During the treatment, the subjects had to maintain their body position / posture as indicated by the device. Results. From the 12 athletes, the anteriority of the head improved, the center of gravity, loading on the right and left lower limbs. At the end of the 2 weeks, the athletes reached a perfect balance of the center of gravity and the weight distribution on the lower limbs. Conclusion. Biofeedback treatments with the GPS 600 device help to improve POSTURE and maintain the results over time. REZUMAT. Influența biofeedback-ului în reeducarea posturală a sportivilor. Introducere. O postură echilibrată vă permite să efectuați mișcări sportive cu un consum optim de energie și un stres minim pe sistemul musculo-scheletic. Cu ajutorul tehnologiei oferite de posturograf, putem identifica abaterile cu ajutorul centrului de greutate, punctele de susținere, gradul de încărcare, distribuția greutății în tălpi, postura anterioară posteriorizată sau comprimată, asimetriile corpului și printr-o interpretare în context biomecanic, pot fi identificate orice compensații sau decompensări. Scop. Scopul studiului este de a îmbunătăți postura prin tratament de biofeedback folosind dispozitivul GPS 600. Materiale. Posturograful sau sistemul postural global (GPS) este un sistem avansat de analiză posturală care folosește tehnici și metode de diagnostic și evaluare neinvazivă în domeniul recuperării medicale. Posturografia include 2 unități de diagnostic și software. Metode. Metodele utilizate pentru evaluare au fost metoda de studiu bibliografic, metoda de observare, metode de măsurare, metoda experimentala, metoda statistica. Tratament. Tratamentele pentru reeducarea posturii cu dispozitivul GPS 600 au avut loc timp de 2 săptămâni. În timpul tratamentului, subiecții au trebuit să-și mențină poziția / postura corpului, așa cum este indicat de dispozitiv. Rezultate. Dintre cei 12 sportivi, anterioritatea capului s-a îmbunătățit, centrul de greutate, încărcarea pe membrele inferioare dreapta și stânga. La sfârșitul celor 2 săptămâni, sportivii au atins un echilibru perfect al centrului de greutate și al distribuției greutății pe membrele inferioare. Concluzii. Tratamentele biofeedback cu ajutorul dispozitivului GPS 600 ajută atât la îmbunătățirea, cât și la menținerea rezultatelor obținute în timp. Cuvinte cheie: biofeedback, postura, sportivi, GPS 600.