Periodontal Hastalık ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu Koronavirüs (Sars-Cov-2) Enfeksiyonu Arasındaki İlişki - Aslı Çelik; Eylem Gül Ateş; Rabia Nur Baltacı; Nilgün Alptekin; Yusuf Can Kamani; Dilan Işıldak; İpek Naz Karasu (Selcuk University Press, 2023)
ÖZ AMAÇ: Periodontal hastalıklar ve sistemik hastalıklar arasında güçlü bir ilişki vardır. Şiddetli SARS-CoV-2 enfeksiyonlarındaki sitokin fırtınası ile periodontitisteki sitokin ekspresyon profili arasında benzerlik olduğu belirtilmiştir. Ayrıca periodontitis ile COVID-19 ve ilişkili komplikasyonları arasında olası bir bağlantı olduğu da saptanmıştır. Bu çalışmanın amacı periodontal hastalık şiddeti ve SARS-CoV-2 enfeksiyon şiddeti arasındaki olası ilişkiyi değerlendirmektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmaya 241 birey dahil edilmiştir. Hastaların sistemik bulguları ve klinik parametreleri (plak indeksi, gingival indeks, klinik ataşman kaybı, sondlanabilir cep derinliği, sondlamada kanama ve diş eti çekilmesi miktarı) önceden kaydedilmiş veriler arasından elde edilmiştir. COVID-19 hikayesi olan/ olmayan hastalar kaydedilmiştir. COVID-19 tespit edilen bireylerin hastalığı geçirdiği ortam, semptom varlığı, semptom var ise hangileri olduğu, ventilasyon cihazına ihtiyaç durumu ile ilgili bilgileri kaydedilmiştir. Hastalar; sağlıklı, gingivitis ve periodontitis olarak sınıflandırılmıştır. Periodontitis teşhisi olan hastalar Evrelere (I-II / III-IV) ayrılmıştır. BULGULAR: Bu çalışmanın sonuçlarına göre periodontal hastalık şiddeti ve COVID-19 enfeksiyonu arasında ilişki ve semptom varlığı açısından fark bulunamamıştır (p= 0.366). SONUÇ: Bu çalışmada elde edilen veriler doğrultusunda periodontal hastalık şiddeti ve SARS-CoV-2 hastalığının geçirilme şiddeti, semptomları, yoğun bakım ihtiyacı ve ventilasyon cihazına gereksinimi arasında bir ilişki bulunamamıştır. Bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır. ANAHTAR KELİME: COVID, EVRE, PERİODONTİTİS, SARS-COV 2