Особливості змін вітальних показників у дітей різних вікових груп з поза лікарняною пневмонією під впливом високочастотної осциляції грудної клітки - D. V. Usenko; M. L. Aryayev; I. M. Shevchenko (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Високочастотна осциляція грудної клітки (ВЧОГК) - сучасний бронходренажний метод, механізм дії якого спрямований на покращення функції зовнішнього дихання та відновлення газообміну в легенях у дітей. Мета: вивчити особливості змін вітальних показників у дітей різних вікових груп з позалікарняною пневмонією (ПП) під впливом ВЧОГК. Матеріали і методи. Динаміку вітальних показників оцінювали у 107 дітей віком від 6 до 17 років (середній вік - 11,730,53 року) з гострим та неускладненим перебігом ПП середнього ступеня важкості. Основну групу (ОГ) склали 55 дітей, яким призначалася базисна терапія (БТ) у поєднанні з процедурою осциляції; контрольну групу (КГ) склали 52 дитини, які отримували лише БТ. Результати. Нормалізація температури тіла спостерігалася в обох групах. Встановлено, що застосування процедур осциляції позитивно впливає на систолічний та діастолічний артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень, не порушуючи гемодинаміку. Зафіксовано достовірне відновлення частоти дихання (ЧД) у дітей ОГ з 22,43±0,43 (95% ДІ 11,05-32,95) до 18,29±0,29 (95% ДІ 7,85-28,15), а також покращення ЧД у дітей КГ з 22,3±0,53 (95% ДІ 11,56-34,44) до 19,21±0,23 (95% ДІ 8,34-29,66). Оцінюючи SpO2 важливо відмітити достовірний приріст у дітей ОГ порівняно з КГ - на 4,72% і 2,34% відповідно. Висновки. Висока ефективність ВЧОГК у лікуванні ПП у дітей підтверджується достовірною динамікою вітальних показників, зокрема приріст сатурації крові, свідчить про відновлення функціонування респіраторного тракту. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом установи. На проведення досліджень було отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.