Kültürel, sosyal ve duygusal zekânın bireysel spor ve takım sporu açısından incelenmesi - Gülsen Tosun Tunç (Ozlem Book Center, 2023)
Bu çalışmada takım sporu ile bireysel spor yapan sporcuların sosyal, kültürel ve duygusal zekâ düzeylerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu 94 kadın ve 218 erkek olmak üzere toplamda 312 aktif sporcu oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için kişisel bilgi formu, kültürel zekâ ölçeği, duygusal zekâ ölçeği ve Tromso sosyal zekâ ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları duygusal zekâ ve alt boyutlarında takım ve bireysel sporcular arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p>0,05). Sosyal zekâda istatistiksel olarak takım sporu veya bireysel spor açısından anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Benzer şekilde kültürel zekâ yönünden de takım ve bireysel spor yapan sporcu grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Araştırmanın sonuçlarına göre üç farklı zekâ türünde de yapılan spor türünün anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Çalışmalar sporun insanlar üzerinde olumlu etkilerini belirtmesine rağmen zekâ türleri açısından bir farklılaşma olmadığı ve spora katılımın teşvik edilmesinin önemli bir etken olduğu söylenebilir.