Przesłanie Ojca świętego Jana Pawła II do świata sportu - Zbigniew Dziubiński (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
Siódma pielgrzymka papieża do ojczyzny była szczególna pod wieloma względami. Nie tylko czy Jan Paweł II zwracał uwagę na nasze błędy i zaniedbania, ale też chwalił Polaków za ich osiągnięcia w ciągu ostatnich 10 lat. Słowa wypowiedziane przez papieża były proste, ale pełne takiego piękna, poezji, głębi i mądrość serca, jakby były wykute w skałach. Te słowa ze względu na ich uniwersalność charakter skierowany był również do sportowców. Kiedy papież mówił o takich rzeczach jak np miłość, ubóstwo, sprawiedliwość, honor, solidarność, dobro, szacunek do drugiego człowieka, odpowiedzialność on także miał na myśli sportowców: zawodników, trenerów, lekarzy i sponsorów. W artykule tym odtworzono nauczanie papieża, ale w sposób jakby jedyny odbiorcami byli sportowcy.