ОПІКУНСЬКО-ВИХОВНА ДІЯЛЬНІСТЬ ШКОЛИ У ПОЛЬЩІ (кінець ХХ - початок ХХІ ст.) - Ореста Карпенко (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2016)
У статті висвітлено мету, завдання і напрями опікунсько-виховної діяльності школи у Польщі у період трансформації суспільного устрою. Доведено, що школа є соціально-педагогічною системою, потенційним середовищем для реалізації опікунсько-виховних функцій щодо дітей і молоді. Обґрунтовано роль і значення педагога у розв'язанні опікунсько-виховних завдань. Доведено, що опікунсько-виховна діяльність школи охоплює створення в школі і в середовищі оптимальних умов для розвитку учнів, можливостей індивідуального розвитку відповідно до їхніх можливостей, забезпечення біологічних, психічних і суспільних потреб, збагачення потреб шляхом розвитку інтересів, здійснення корекційної діяльності, допомога учням у виборі певної системи цінностей.