PISA Okuma Yeterlilikleri Çerçevesinde LGS Türkçe Soruları - Mustafa Özgün Harmankaya; Osman Kürşat Yorgancı (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2023)
PISA Okuma Becerileri Yeterlikleri öğrencilerin okuma becerilerinde hangi düzeyde, ne tür işlemler yapabildiğini tanımlamaya yönelik bir seviyelendirme sistemidir. Bu seviyelendirme sistemi, öğrencilerin okuma becerilerindeki yeterliklerini değerlendirilebilir kılmakta, bu yönüyle eğitim sürecinin ve sürece ilişkin unsurların niteliği hakkında fikir vermektedir. Bu çalışmanın amacı Liselere Giriş Sınavı Türkçe bölümü sorularını PISA Okuma Becerileri Yeterlik Düzeyleri çerçevesinde incelemektir. 2022 LGS Türkçe bölümünden 15 soru, 2023 LGS Türkçe bölümünden 17 soru araştırmanın inceleme nesnelerini oluşturmaktadır. Temel nitel araştırma deseninin kullanıldığı araştırmada veriler Soru İnceleme Formu ile elde edilmiş ve betimsel olarak sunulmuştur. Araştırmada 2022 LGS Türkçe sorularının %20'sinin 1a düzeyinde, %6,67'sinin 2. düzeyde, %46,67'sinin 3. düzeyde, %20'sinin 4. düzeyde ve %6,67'sinin 5.düzeyde; 2023 LGS Türkçe sorularının %11,76'sının 1a düzeyinde, %11,76'sının 2. düzeyde, %52,94'ünün 3. düzeyde, %17,65'inin 4. düzeyde ve %5,88'inin 5. düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. PISA Okuma Becerileri Yeterlik Düzeyleri dikkate alındığında her iki sınavda da 1b, 1c ve 6. düzeyde soru ile karşılaşılamamıştır.