Розвиток шкільництва на Поділлі на початку ХІХ століття - Bohdan Kryshchuk (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2017)
Перед вітчизняною історико-педагогічною наукою сьогодні постає чимало завдань щодо розкриття історичного плину розвитку системи освіти на українських землях. Особливої актуальності набувають питання регіонального плану, яким чином розвивалася система освіти, зокрема і шкільництва, в різних регіонах України на різних історичних етапах. У статті зроблено спробу розкрити розвиток шкільництва на Поділлі на початку ХІХ століття, в час досить економічно, соціально та політично складний. Вказано на основні законодавчі акти, які впливали на розвиток шкільництва; на політику уряду щодо заснування та функціонування шкіл; типи загальноосвітніх навчальних закладів, які існували в Подільській губернії досліджуваного періоду. Зазначено основі етапи розвитку шкільництва, а також особливості цього процесу. Ключові слова: розвиток, шкільництво, освіта, освітні заклади, Поділля, ХІХ століття.