Materyal Kalınlığının Rezin Matriks Seramik Blokların Renk Değişimi Üzerine Etkisi - Caner Öztürk; Ersan Çelik (Selçuk University, 2020)
Amaç: Estetik olarak başarılı bir restorasyonun doğal diş morfolojisine benzer olmasının yanında, doğal diş dokusuna benzer renk karakterine sahip olması beklenir. Bu çalışmanın amacı farklı yapılara sahip rezin matriks seramik materyallerinin renk parametreleri ve renk değişimi üzerinde materyal kalınlığının etkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 3 farklı yapıya sahip üç farklı kalınlıkta ve 8 mm ± 0,2 mm çapında toplam 90 adet A2 renginde dairesel rezin matriks seramik örnekler kullanıldı. Örnekler farklı yapı ve kalınlıklarına göre her grupta 10 ar adet örnek olacak şekilde 9 alt gruba ayrıldı. Örneklerin renk parametreleri (L*,a* ve b*) spektrofotometre cihazı kullanılarak tespit edildi ve cihaz restorasyon moduna getirilerek A2 rengine göre örneklerin renk değişimleri değerleri tespit edildi. Ayrıca örneklerin hue ve chroma değerleri de elde edilen a* ve b* değerleri kullanılarak hesaplandı. Elde edilen veriler iki yönlü varyans analizi (Two-way ANOVA) ve Tukey çoklu karşılaştırma testi ile p˂0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi.Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre L* değeri için materyal faktörünün etkili olmadığı, kalınlık faktörü ve kalınlıkXmateryal faktör etkileşiminin anlamlı olduğu görüldü (p˂0,05).  a*, b*, hue, chroma ve ΔE değerleri için materyal faktörü, kalınlık faktörü ve kalınlıkXmateryal faktör etkileşiminin anlamlı olduğu görüldü (p˂0,05). Gruplar içerisinde sadece Grup E 1.5 mm kalınlığındaki örneklerden elde edilen ortalama ΔE değerinin klinik olarak kabul edilebilir sınırların altında olduğu tespit edildi. Sonuç: Materyal tipi ve kalınlığı rezin matriks seramiklerin renk karakteri üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Grupların renk parametre değişimleri için kritik kalınlık değeri 1mm dir.