ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ АУСКУЛЬТАЦІЇ СЕРЦЯ У НОВОНАРОДЖЕНИХ (ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ) - V. Shelevytska; T. Mavropulo; I. Shelevytsky (Bukovynian State Medical University, 2019)
Вступ. Відомо, що належне дослідження аускультативних змін серцевих тонів надає життєво важливу клінічну інформацію, яка може допомогти у діагностиці та лікуванні захворювань серця у новонароджених. Вивчення електронної аускультації серця були проведені в різних популяціях. Показано, що співвідношення амплітуди першого серцевого тону S1 до амплітуди другого серцевого тону S2 могло б забезпечити неінвазивну оцінку серцевої діяльності. Доведено, що ці показники можуть бути використані для відображення взаємозв'язку між скорочувальною здатністю серця та периферичним опором, а також для оцінки відносного стану робочого навантаження лівого та правого шлуночків. Основною метою роботи було дослідження  показників, що ґрунтуються на відносних значеннях неонатальних електронних фонокардіограм для оцінки відмінностей між ними у новонароджених різного гестаційного віку та для оцінки серцевої функції у новонароджених. Матеріали та методи дослідження. Обстежені 343 новонароджені дитини гестаційного віку від 26 до 42 тижнів. У групі обстежених дітей не було виявлено пренатально або після народження вад розвитку серця і великих судин, а також не було виявлено патологічних змін за допомогою традиційної аускультації. Наступні дослідження методом електронної аускультації були виконані за допомогою цифрового стетоскопу Thinklabs Model ds32a + у п'яти стандартних точках прослуховування. Запис звуку проводився цифровим диктофоном Sony-ICD-UX71. Аналіз отриманих фонокардіограм здійснювався за допомогою розробленої комп'ютерної програми "Hearttone D". Результати дослідження. Вимірювали, обчислювали та аналізували співвідношення амплітуди першого серцевого тону до амплітуди другого тону серця (s1_a_max / s2_a_max), співвідношення ширини першого серцевого тону до ширини другого серцевого тону (s1_width / s2_width) у новонароджених. Виявлені достовірні відмінності цих показників у новонароджених різного гестаційного віку. Новонароджені діти з гестаційним віком 33-35 тижнів мали достовірні відмінності показників s1_a_max / s2_a_max за наявності відкритої артеріальної протоки. У дітей з відкритою артеріальною протокою значення цього параметра були вищими. Висновки. Існують значні відмінності електронних фонокардіограм новонароджених різних гестаційних вікових груп. Новонароджені діти з гестаційним віком 33-35 тижнів мали достовірні відмінності показників s1_a_max / s2_a_max за наявності відкритої артеріальної протоки. Отримані результати доводять необхідність подальших досліджень електронної аускультації серця для раннього рентабельного скринінгу та контролю перебігу серцево-судинних захворювань у  новонароджених дітей.