تأثیر فیلتر پردازش تصویرکنتراست معکوس در تشخیص تحلیل داخلی دندان های تک ریشه در توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی (مطالعه آزمایشگاهی) - منصور جعفرزاده; علی حبیبی کیا; آرش دباغی; مهدی صباغیان; مهزیار سیحون; پویا کاویانپور (Mashhad University of Medical Sciences, 2023)
مقدمه: تحلیل داخلی ریشه از معضلات تشخیصی در درمان اندودنتیک است. تحلیل داخلی معمولاً بدون علامت است. موفقیت درمان وابسته به تشخیص زودهنگام است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر فیلتر پردازش تصویرکنتراست معکوس در تشخیص تحلیل داخلی دندان های تک ریشه بود. مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشگاهی، 45 عدد دندان با دیسک فلزی بسیار نازک در جهت مزبودیستالی برش داده شد و دو نیمه دندان به هم متصل و تصاویر اولیه تهیه گردیدند (گروه کنترل). در هر دندان به صورت تصادفی، در یکی از موقعیت های سرویکالی، میانی و یا اپیکال، حفره ای به عمق نیم میلی متر تهیه شد. سپس دو نیمه دندان ها به هم وصل و مجدداً تصاویر تهیه شد. تصاویر CBCT در پلن کرونال، اگزیال و مقاطع متعدد کراس سکشنال فراهم و تصاویر فیلتر کنتراست معکوس توسط دو متخصص رادیولوژیست ارزیابی شدند. نتایج با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه22 و Medcalc نسخه14 تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری برای تمامی آزمون های آماری 05/0 در نظر گرفته شد.یافته ها: در مشاهده گر اول حساسیت در حالت با فیلتر کمی بالاتر بود. در مشاهده گر دوم نیز حساسیت و ویژگی در حالت با فیلتر کنتراست معکوس بالاتر بود. صحت کلی مشاهده گرها در حالت با فیلتر کنتراست معکوس بالاتر از حالت بدون فیلتر بود که این اختلاف معنی دار بود (p<0/05).نتیجه گیری: بطور معنی داری تصاویر با فیلتر کنتراست معکوس دارای عملکرد مؤثری در تشخیص بهتر تحلیل داخلی ریشه می باشد.