Bir Adeziv Sistemin Kanama Durdurucu Ajanlarla Kontamine Edilen Dentin Yüzeyine Bağlanma Dayanımı - Cihan Yıldırım; Esma Yıldız; Fatma Cebe; Fatma Güller; Mine Şimşek (Cumhuriyet University, 2014)
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı üç farklı kanama durdurucu ajanın self-etch bir adezivin mikro-gerilim bağlanma dayanımına etkilerinin değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler: Son altı ay içinde çekilmiş, on iki adet çürüksüz daimi molar diş kullanıldı. Dişlerin okluzal kesitlerinden düzgün dentin yüzeyleri elde edildi. Homojen bir dentin yüzeyi elde etmek amacıyla, dentin yüzeyleri 600 gritlik su zımparası ile zımparalandı. Bu yüzeyler kan ve tükürük ile kontamine edildi. Dişler dört gruba ayrıldı. (I:Kontrol, II:Ankaferd, III:ViscoStat Clear, IV:Transamine). Kan ve tükürüklü yüzeye kanama durdurucu ajanlar uygulandı, sonra durulandı ve kurutuldu. Dişlere self etch adeziv sistem (Clearfil SE Bond) uygulamasının ardından dişler kompozit rezinle (Quadrant Universal LC ) 2 mm kalınlığında restore edildi. Örnekler 24 saat boyunca 37 0C distile suda bekletildi. Her bir dişten düşük hızda çalışan elmas separe yardımı ile 1.00 ± 0.003 mm kalınlığında beş adet mikro gerilim örneği elde edildi. Örnekler mikro gerilim test cihazına her iki uçlarından siyanoakrilat adezivle yapıştırıldı ve 1 mm/dk yükleme hızı altında koparıldı. Veriler Tek Yönlü ANOVA ve Tukey Çoklu Karşılaştırma testleriyle analiz edildi (α=0.05).Bulgular: Grupların bağlanma değerleri (ortalama ± SS (MPa)); I: 28.81±6.84, II: 27.38±4.89, III: 24.89±5.80, IV: 24.73±7.14 şeklinde bulunmuştur. Kanama durdurucu ajanlar ve kontrol grubu arasında istatiksel açıdan önemli fark gözlenmemiştir (p>0.05).Sonuç: Kanama durdurucu ajanlar kullanılarak dentin yüzeyinin kontamine edilmesi self etch adeziv sistemlerin bağlanma dayanımını olumsuz yönde etkilememektedir. Kanama durdurucu ajanlar self etch adeziv sistemlerin bağlanma dayanımını azaltmaksızın kanama kontrolünde kullanılabilirler.