Miejsce przedsiębiorczości w systemie edukacyjnym Francji i jej wpływ na aktywizację gospodarczą regionów. O idei l'esprit d'entreprise - Sławomir Dorocki; Paweł Brzegowy (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2014)
Intencją pracy jest ukazanie miejsca i roli przedsiębiorczości we fran cuskim systemie edukacyjnym. Jeszcze do niedawna nauczanie przed siębiorczości zarezerwowane było jedynie dla szkolnictwa wyższego. Poprzez wprowadzony w 2004  roku w klasach gimnazjalnych moduł découverte professionnelle, postanowiono zaznajomić jego uczestników ze współczesnymi uwarunkowaniami gospodarczymi oraz przygotować ich do przyszłej aktywności zawodowej. Francję tradycyjnie zwykło się postrzegać  jako państwo mało dynamiczne pod względem przedsię biorczości. Pragnąc przyjrzeć się  tej kwestii bliżej, przeanalizowano zagadnienie uwarunkowań rozwoju przedsiębiorczości w aspekcie jej nauczania oraz regionalnego zróżnicowania postaw przedsiębiorczych Francuzów w stosunku do liczby nowo powstałych firm. Czy poczynione starania pobudziły francuskiego ducha przedsiębiorczości? W rzeczo nym studium wykorzystano literaturę przedmiotu oraz dane statystycz ne udostępnione przez francuskie instytucje naukowe: L'Agence Pour la Création d'Entreprises (APCE) oraz Institut National de la Statistique et des Études Économiques (INSEE).