Zaufanie jest możliwe. O terapii lęku i samotności osób z "syndromem sekty" - Mariusz Gajewski (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2011)
W artykule zatytułowanym: "Zaufanie jest możliwe, czyli o tym, jak w terapii oswajać uczucie lęku i samotności osób z syndromem sekty" podjęty został problem psychoterapii osób poddanych psychomanipulacji, z jaką spotykamy się w kontrowersyjnych grupach kultowych. W pierwszej części artykułu omówiony został tzw. syndrom sekty, nazywany przez niektórych autorów syndromem indoktrynacji. Do najważniejszych jego elementów zaliczono: w warstwie moralnej upośledzenie hierarchii wartości. Ujmując problem z psychologicznego punktu widzenia wskazano, że stan ten przejawia się głównie w upośledzeniu zdrowia psychicznego i dysfunkcji relacji interpersonalnych. W artykule zwrócono szczególną uwagę na dwie zmienne, które towarzyszą owemu syndromowi, tj.: poczuciu lęku i doświadczaniu stanów izolacji i osamotnienia. W części zatytułowanej "Oswoić lęk, pokonać samotność i z nadzieją wyjść im naprzeciw" poddano analizie wybrane zagadnienia dotyczące lęku i samotności wskazując na konieczność wychodzenia naprzeciw owym uczuciom, celem ich przezwyciężania. W ostatniej części zatytułowanej: "Terapia - czyli kroczyć z nadzieją w przyszłość" podjęto w sposób pogłębiony zagadnienie psychoterapii wskazując na ewentualne trudności na które może natrafić terapeuta pracujący z osobami charakteryzującymi się wysokim poziomem patologicznego lęku będącego wynikiem przebywania w destrukcyjnym ruchu religijnym.