متوسط سن شروع خدمات کاردرمانی در کودکان دارای مشکلات حرکتی چیست و تحت تاثیر چه فاکتورهایی است؟ - سمیه کاوسی پور; سید علیرضا درخشان راد; سید علی حسینی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه و اهداف تشخیص بهنگام مشکلات حرکتی و شروع بهنگام خدمات کاردرمانی به کسب نتایج بهتر در کودکان کمک می کند . چرا که مغز در حال رشد در ماههای ابتدای تولد از پتانسیل بهبود بالایی برخوردار است. لذا در این مطالعه به بررسی میانگین سن شروع خدمات کاردرمانی در کودکان دارای مشکلات حرکتی  و فاکتورهای موثر بر آن پرداخته شده است. مواد و روش ها این مطالعه با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت  و پرسشنامه ارزیابی سطح توانمندی خانواده، به روش توصیفی مقطعی و با کمک نمونه گیری در دسترس در یکی از  کلینیک های جامع توانبخشی شهر شیراز بر روی 65 کودک دارای مشکلات حرکتی  انجام شد. یافته ها در نهایت ملاحظه گردید سن تشخیص مشکل حرکتی در کودکان در این مرکز5/8±1/9 ماهگی و سن شروع خدمات توانبخشی، 9/13±9/17ماهگی می باشد. بنابراین یک تاخیر تقریبا 11 ماهه از زمان تشخیص مشکل کودک تا زمان دریافت خدمات کاردرمانی وجود دارد001/0=P . همچنین کودکانی که مشکل آنها توسط پزشک تشخیص داده شده است زودتر از کودکانی که والدین آنها نسبت به وضعیت حرکتیشان ابراز نگرانی کرده اند از خدمات کاردرمانی بهره گرفته اند041/0 =P. سایر فاکتورها نظیر جنسیت کودک، وضعیت اجتماعی تحصیلی والدین، سطح توانمندی خانواده، وزن هنگام تولد و وضعیت کودک هنگام تولد تاثیر بسزایی در زمان شروع خدمات کاردرمانی نداشته است. نتیجه گیری به نظر می رسد تشخیص مشکل توسط پزشک  و توصیه آنان به پیگیری درمان کاردرمانی کودکان  نقش مهمی در شروع بهنگام کاردرمانی در  کودکان دارای مشکل حرکتی و تداوم  پیگیری درمان توسط والدین  دارد.