Ortorectic dietary attitudes in the context of the ideology of healthism - Agnieszka Buczak (Maria Curie-Skłodowska University, Lublin, Poland, 2019)
Odżywianie to jeden z kluczowych uwarunkowań zdrowia. W ostatnim czasie rośnie zainteresowanie problematyką żywieniową w aspekcie zdrowia, nie tylko w świecie nauki, ale także w mediach, kulturze i edukacji. W wielu kręgach społecznych troska o właściwe odżywianie przestaje być jedynie elementem zdrowego stylu życia, stając się obsesją zdrowego odżywiania. W literaturze naukowej pojawiły się pojęcia określające ideologię nadmiernej troski o zdrowie mianem healthismu, a nadmiernego zainteresowania odżywianiem - dietetyzmu. Obsesja zdrowego odżywiania nazywana jest ortoreksją. Badania własne autorki na grupie 387 studentów kierunków nauczycielskich wykazały, że około połowa respondentów troszcząc się zdrowie przejawia zrównoważony stosunek wobec odżywiania. Wśród postaw nieprawidłowych z punktu widzenia zdrowia przeważa obojętny bądź hedonistyczny stosunek do jedzenia. Jednak około 10% to osoby o zdecydowanych skłonnościach ortorektycznych. Eksperymentowanie z dietami, nadmierna koncentracja na zdrowym odżywianiu, nieuzasadnione odchudzanie studentów kierunków nauczycielskich może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia oraz być modelowane przez dzieci i młodzież szkolną. Nutrition is one of the key determinants of health. Recently, interest in nutrition issues in the aspect of health has been growing, not only in the world of science, but also in the media, culture and education. In many social circles, concern for proper nutrition ceases to be only an element of a healthy lifestyle, becoming an obsession with healthy eating. In the scientific literature, concepts have emerged that define the ideology of excessive care for health as healthism, and excessive interest in nutrition - dietism. The obsession with healthy eating is called orthorexia. The author's own research on a group of 387 students of teaching faculties showed that about half of the respondents caring for health manifest a balanced attitude towards nutrition. Among the incorrect attitudes from the health point of view, the indifferent or hedonistic attitude towards food prevails. However, about 10% are people with strong orthoretic tendencies. Experimenting with diets, excessive focus on healthy eating, unjustified slimming of teacher students can contribute to the deterioration of health and be modeled by children and schoolchildren.