Comparison of Two International Marathons in a Context of Sport Tourism - Milena Švedová; Ivan Uher; Tünde Dzurov-Vargová (Jan Długosz University in Częstochowa, 2019)
W obecnych czasach ludzkiego braku aktywności bieganie staje sie idealnym środkiem kompensacyjnym, który działa zapobiegawczo w stosunku do chorób cywilizacyjnych, które są w pewnym stopniu spowodowane brakiem aktywności fizycznej. Ponadto w odniesieniu do dobroczynnego wpływu fizycznego biegania na ludzkie ciało, możemy też zaobserwować pozytywny wpływ na wskaźniki psychologiczne. Bieg maratoński reprezentuje jedną z najbardziej ambitnych dyscyplin lekkoatletycznych w sensie fizjologicznym i psychologicznym. Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i mięśniowo-szkieletowy, a może także działać jako mediator rozładowujacy stres [5]. Można argumentować, że dominującą motywacją większości maratończyków jest ukończenie biegu, do którego biegacz musi się systematycznie przygotowywać. Wziąwszy to pod uwagę, popularność biegów maratońskich z roku na rok rośnie oraz wzrasta zarówno ich jakość, jak i ilość [5]. Co roku organizuje sie na świecie wiele biegów maratońskich. Ich uczestnicy mają się świetnie i pokonują swoje słabości. W naszym artykule analizujemy szczególnie dwa najstarsze biegi maratońskie na świecie - Maraton Bostoński w Stanach Zjednoczonych oraz Międzynarodowy Maraton Pokoju w Koszycach. Jako metodę badania poszczególnych zawodów wybraliśmy porównanie i analizę SWOT. Historia maratonów w Bostonie i w Koszycach tworzy ważny element marketingowy, którego używa się do tworzenia cennych bodźców promujących te zawody. Chociaż Maraton Bostoński uznawany jest za najstarszy na świecie, maraton w Koszycach jest najstarszym maratonem na kontynencie europejskim i trzecim co do starszeństwa maratonem na świecie. Nasza analiza wskazuje, że obydwa maratony zajmują korzystne dla nich pozycje. Ofensywna strategia podkreśla przewagę mocnych punktów nad słabymi i możliwości nad zagrożeniami. Z profilu utworzonego pod kątem kultury i pory roku, Maraton w Koszycach jest bardziej atrakcyjny i zadowalający dla niektórych uczestników niż Maraton Bostoński, gdzie biegacze mają do pokonania o wiele trudniejszą trasę biegu. Jednakże, jeżeli chodzi o mocne punkty, obydwie imprezy potrafią wykorzystać swoje możliwości, co pozwala im umocnić i poprawić pozycję w nieustającej konkurecji międzynarodowych biegów maratońskich.