Проблема розвитку швидкісно-координаційних здібностей старших школярів - Vadim Shchyrba (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2019)
Актуальність. Сьогоденний ландшафт фізичної культури на теренах нашої держави нажаль знаходиться в дуже крихкому стані. Сумні реалії проведення уроків фізичної культури, секційних занять, рухливих перерв, фізкультурних хвилинок та пауз доводять, що сучасному «поколінню Z» зовсім не цікаві «ретроспективні» та «запозичені» методи виховання у сучасній школі. Мета дослідження - проаналізувати стан проблеми розвитку швидкісно-координаційних здібностей школярів 10−11 класів. Методи дослідження. Теоретичний аналіз та синтез, аналіз науково-методичної літератури, методи математичної статистики. Учасники дослідження. Дане дослідження проводилося на базі ліцею-інтернат № 23 з посиленою військово-спортивною підготовкою Шевченківського району міста Києва. При проведенні дослідження були задіяні 106 школярів 10−11 класів (n = 106). Діти та їхні батьки були інформовані про всі особливості дослідження і дали згоду на участь в експерименті. Результати дослідження. При аналізі отриманих показників швидкісно-координаційних здібностей за допомогою тесту «Подвійна стріла» було виявлено наступні результати: середній результат складає 19,57 ± 1,25 с, найкращий середній результат дорівнює 17,0 с, а найгірший середній складає 23,69 с. Таким чином, наведені нижче дані свідчать про те, що у досліджуваних школярів 10−11 класів спостерігається стабільність результатів в межах 18-21 с. Висновки. Запропоновано тест для оцінки розвитку швидкісно-координаційних здібностей дітей. Аналіз дослідження автора дозволив з'ясувати, що розвиток швидкісно-координаційних здібностей є однією з не від'ємних складових процесу підготовки школярів та юних спортсменів. Але разом з тим залишається дотепер одним з найменш розроблених розділів підготовки у спорті. Впровадження в практику тесту «Подвійна стріла» для швидкісно-координаційної підготовки юних спортсменів та школярів сприятиме більш якісному засвоєнню та удосконаленню даних фізичних якостей.