Termoplastik pekiştirme apareylerinin transversal boyutların stabilitesinin korunmasındaki etkinliklerinin değerlendirilmesi - Nehir Canıgür Bavbek; Çağrı Türköz; Burcu Baloş Tuncer; Cumhur Tuncer; Çağrı Ulusoy (Gazi University, 2019)
Amaç: Çekimsiz sabit ortodontik tedavi görmüş hastalarda termoplastik apareyler ile yürütülen pekiştirme tedavisi sonunda alt ve üst dental arklardaki transversal boyutların stabilitesinin değerlendirilmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çekimsiz sabit ortodontik tedavisi tamamlanmış ve termoplastik aparey ile ortalama 1 yıllık pekiştirme dönemi kayıtları mevcut olan iskeletsel Sınıf 1, dişsel Angle sınıf I, optimal dik yön büyüme paterni gösteren, alt ve üst arkta hafif çapraşıklığı bulunan 21 hastanın (16 kız, 5 erkek; yaş ortalaması 17.5 ± 1.2 yıl) tedavi başı (T1), tedavi sonu (T2) ve pekiştirme sonu (T3) lateral sefalometrik kayıtları ile dental modelleri değerlendirmeye alındı. Dental modeller, masaüstü tarayıcı ile taranarak dijital ortama aktarıldı. İnterkanin, interpremolar ve intermolar mesafeler her iki çenede ölçüldü. İstatistiksel olarak, normal dağılım gösteren veriler Tekrarlı Ölçümler İçin ANOVA testi ile, normal dağılım göstermeyen veriler ise Wilcoxon Signed-Rank testi ile değerlendirildi (α=0.05).Bulgular: İstatistiksel olarak anlamlı farklar üst çenede interpremolar mesafe için T1-T2 dönemleri arasında (p<0.001) ve T1-T3 dönemleri arasında (p<0.001), alt çenede ise interpremolar mesafe için yalnızca T1-T2 dönemleri arasında bulundu (p<0.001). Hiçbir çenede, hiçbir parametre için T2-T3 dönemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Termoplastik apareylerin çekimsiz sabit ortodontik tedavinin pekiştirme dönemi sonunda transversal yöndeki tedavi sonuçlarını koruduğu bulundu.