Analiza asocierii polimorfismelor TLR2 (-196 până la -174 ins / del) și TLR9 (1174 C / T) cu tuberculoza pulmonară în populația Moldovei - Alexandru Varzari; Ina Suruceanu; Ecaterina Axentii; Andrei Corloteanu; Iurie Vladei; Elena Tudor (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Receptorii Toll-like recunosc structurile moleculare legate de agentul patogen a micobacterii și, astfel, joacă un rol important în protecţia organismului faţă de infecţia tuberculoasă. Scopul acestei lucrări a fost studierea asocierii polimorfismelor TLR2 (-196 până la -174 ins / del, rs111200466) și TLR9 (1174 C / T, rs352139) cu tuberculoza pulmonară (TB) în populația Republicii Moldova. Materiale și metode: În studiul au fost incluși 279 de pacienți cu TB confirmată bacteriologic; grupul de control a fost format din 261 de persoane clinic sănătoase din focarele de tuberculoză. Genotizarea polimorfismului TLR2 (-196 to -174 ins / del, rs111200466) a fost realizată prin reacția de polimerizare în lanț (PCR) și electroforeză în gel; Polimorfismul TLR9 (1174 C / T, rs352139) a fost determinat prin spectrometrie de masă MALDI-TOFF. Prezența asociației a fost determinată prin metoda regresiei logistice. Rezultate: S-a determinat o asociere statistic semnificativă a polimorfismului TLR9 (1174 C / T, rs352139) cu TB pulmonară în cazul codominant (OR = 0,59; CI = 0,38-0,90; P = 0,008), dominant (OR = 0,55; CI = 0,36-0,82; P = 0,0034) și modelul de moștenire log-aditiv (OR = 0,65; CI = 0,49-0,86; P = 0,0024). Nici o asociere nu a fost determinată între polimorfismul TLR2 (-196 până la -174 ins / del, rs111200466) și TB pulmonară. Concluzie: Polimorfismul TLR9 (1174 C / T, rs352139) poate influența riscul de dezvoltare a tuberculozei pulmonare la populația Republicii Moldova.