Зв'язок між метаплазією уротелію та нервово-м'язовою дисфункцією сечового міхура у дітей - B. Jurkiewicz; D. V. Shevchuk; K. Załęska (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2017)
Мета: встановити зв'язок між метаплазією уротелію та нервово-м'язовою дисфункцією сечового міхура у дітей. Матеріали і методи. На базі хірургічних відділень Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні впроваджені ендоскопічні методи діагностики та лікування захворювань сечовивідних шляхів у дітей. За період 2007-2016 рр. виконано 392 ендоскопічні дослідження сечових шляхів. Результати. Ендоскопічне дослідження сечових шляхів з приводу дисфункції сечового міхура було запропоноване 296 (75,5%) хворим. З 2014 р. при діагностичній цистоскопії виявлено локальні зміни слизової сечового міхура у вигляді незроговілої метаплазії уротелію у п'ятьох хворих віком від 13 до 17 років, усі жіночої статі. Наведено клінічний випадок діагностованої незроговілої метаплазії уротелію у дівчинки 13 років із нервово-м'язовою дисфункцією сечового міхура. Висновки. Метаплазія уротелію є досить рідкісним захворюванням у дитячому віці. Усі хворі на нервово-м'язову дисфункцію сечового міхура повинні отримати повноцінне урологічне обстеження з обов'язковим проведенням цистоскопії для встановлення факту наявності метаплазії уротелію, у випадку підтвердження - обов'язкова біопсія слизової з метою виключення неоплазії.