Оцінка профілів вітаміну в12 та фолієвої кислоти у дітей із вазовагальними синкопе - T. A. Kovalchuk (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Дисфункція симпатичної нервової системи є однією з основних причин розвитку вазовагальних синкопе. Результати попередніх досліджень підтверджують взаємозв'язок між рівнем вітаміну В12 і вегетативною дисфункцією, а також позитивний вплив добавок вітаміну В12 на поліпшення гемодинамічних та вегетативних функцій у цій групі пацієнтів. Мета - вивчити рівні вітаміну В12 та фолієвої кислоти у сироватці крові дітей із вазовагальними синкопе. Матеріали і методи. Основну групу склали 30 дітей віком 8-17 років з діагнозом вазовагального синкопе. До групи порівняння були включені 23 практично здорові дитини аналогічного віку. Визначення вітаміну В12 та фолієвої кислоти у сироватці крові проводили за допомогою колориметричного методу імуноферментного аналізу з використанням тест-системи Monobind (США). Дефіцит вітаміну В12 діагностували, якщо його сироваткова концентрація становила <300 пг/мл, фолієвої кислоти - <3 нг/мл. Результати. Рівень вітаміну В12 у дітей із вазовагальними синкопе склав 308,73±18,31 пг/мл та був достовірно нижчим порівняно з контрольною групою (447,28±22,70 пг/мл; р=0,000007). Показник фолієвої кислоти у сироватці крові обстежених дітей достовірно не відрізнявся (3,87±0,25 нг/мл; 4,71±0,37 нг/мл; р=0,12). За результатами кореляційного аналізу між рівнями вітаміну В12 та фолієвої кислоти у сироватці крові дітей із вазовагальними синкопе та основними клініко-лабораторними показниками захворювання жодних достовірних взаємозв'язків не виявлено (p>0,05). Поширеність дефіциту вітаміну В12 у групі вазовагальних синкопе склала 55,2% (р=0,0000), тоді як дефіцит фолієвої кислоти реєструвався у 30,4% пацієнтів (р=0,06). Висновки. У пацієнтів із вазовагальними синкопе відмічається достовірне зниження сироваткової концентрації вітаміну В12 порівняно зі здоровими дітьми, тоді як профіль фолієвої кислоти залишається незмінним. Поширеність недостатності вітаміну В12 у дітей із вазовагальними синкопе становить 55,2%. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом установи. На проведення досліджень було отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.