Kök yüzeyi kavitelerine air-abrazyon uygulamasının kompozit rezinlerin mikrosızıntıları üzerine etkisi - Osman Gökay; Arzu Müjdeci (Ankara University, 2017)
Bu in vitro çalışmanın amacı, kök yüzeyine açılmış kavitelerde asitle pürüzlendirme yerine uygulanan air abrazyonun 4 farklı tip kompozit rezinin mikrosızıntısı üzerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmada, 80 maksiller anterior diş kullanıldı. Sement-mine birleşiminin 1 mm altında her bir dişin labial kök yüzeyine standart kaviteler 2x3 mm açıldı. Dişler önce rastgele 2 ana gruba ayrıldı n=40 . I.gruptaki dişlerin kavite marjinlerine 20 saniye %37'lik fosforik asit uygulanırken, II.gruptaki dişlerin kavite marjinlerine asit ile püzülendirme yerine 6 saniye air abrazyon Micadent uygulandı. Bu 2 ana grup daha sonra 4'er alt gruba ayrıldı n=10 . Dişlerin kaviteleri bir akıcı Flowline , bir ormoser esaslı Admira , bir hybrid- packable Glacier ve bir hibrid Charisma kompozit rezin ile restore edilerek halojen ışık cihazı Hilux Expert ile polimerize edildiler. Termal siklus işleminden sonra örnekler 24 saat %0.5'lik bazik fuksin içerisine yerleştirildi. Boya solüsyonlarının uzaklaştırılmasından sonra, kompozit dolguların ortasından geçecek şekilde dişlerden kesitler alındı, mikroskop ile incelendi Leica MZ 12, Wetzler, Almanya ve skala ile mikrosızıntı dereceleri skorlandı. Sonuçlar ANOVA and Mul-tiple Comparison testleri kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmadaki hiçbir grup mikrosızıntıyı tamamıyla elimine edemedi. %37 fosforik asit uygulanmış akıcı kompozit Flowline grubu en az mikrosızıntıyı gösterdi ve diğer gruplardan istatistiksel olarak farklı bulundu p